respect-1

In de huidige samenleving lijkt het normaal te gaan worden om elkaar te gaan discrimineren en uit te schelden. Door mijn achtergrond (Indische cultuur) werd mij geleerd dat je respect moest hebben voor andere mensen en met name voor ouderen. Wederzijds begrip is er met de paplepel ingegoten, je verplaatsen in een ander waardoor je begrip krijgt is belangrijk. Een voorbeeld vertelt het volgende verhaal: Een aantal vrouwen die uit Indonesië kwamen na 1945 die overigens goed Nederlands konden praten (voor sommigen een verrassing) waren min of meer Indonesië uitgezet.
Ze kwamen veelal uit grote vrijstaande villa’s met veel personeel en hadden het goed. Nederland was voorgespiegeld als het beloofde land. De waarheid was echter anders, ze kwamen aan met de boot en de ontvangst was kil, het was er koud en kaal. Ze kregen les in aardappelen schillen onder leiding van een maatschappelijk werker, terwijl ze allang konden schillen. Maar uit respect en uit angst (ze wilden niet nog een keer het land uitgezet worden) hielden ze hun mond voor deze gênante situatie. Als de maatschappelijk werker zich had verdiept in hun en de cultuur dan had ze meer
geweten over de gebruiken en cultuur en dat de aardappelschil les vernederend was voor deze vrouwen. Confucius: doe 100 stappen in andermans zijn schoenen en dan pas zal je iemand leren begrijpen.

Kortom ik wil graag meer respect en wederzijds begrip in de politiek in Nederland als tegenhanger van de huidige opstellingen en daar wil ik mij voor inzetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.