Plogging

“Plogging” is een nieuw werkwoord. Dè nieuwe rage onder hardlopers met een hart voor het milieu. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse Plocka (pakken of oprapen) en het bekende woord ‘joggen’. Het is een win-win situatie voor mensen die van interval training houden met een plastic zak in de hand en rommel in de zak doen. Zij willen hun omgeving netjes houden maar ook zorgen dat het plastic niet in het water terecht komt want uiteindelijk komt dit in de zee terecht. Dat zorgt voor de ‘plasticsoup’ dat voor mens en dier een groot gevaar oplevert.

Op Instagram is de hashtag #plogging trending en daarin laten mensen trots hun ‘oogst’ zien wat zij aan troep hebben opgeruimd. Ze worden ook wel de “troeptrimmers” genoemd. Dit is vernoemd naar het Haagse initiatief waarbij eens per maand zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers van vuilraaptroep “Licht op groen en geel’ zwerfvuil oprapen.

Stichting Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) opgericht door Peter Smith zet zich ook in om vuil op te rapen. Peter ‘plogt’ ook maar dan op de fiets. Hij gebruikt de hashtag #Zwerfie waarmee enthousiaste ruimers hun resultaten op de sociale media kunnen zetten.

10 maart is het weer NL-doet en zullen veel mensen het afval in hun gemeente weer te lijf gaan. Mooi dat deze mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun leefomgeving! Doe jij ook mee?